Ριζική προστατεκτομή

Τι είναι η ριζική προστατεκτομή;

Η ριζική προστατεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται ολόκληρος ο προστάτης αδένας μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις και τους λεμφαδένες της περιοχής. Μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά-ρομποτικά ενώ σήμερα γίνεται σπάνια ανοικτά.

Πότε γίνεται η ριζική προστατεκτομή;

Η ριζική προστατεκτομή γίνεται όταν βρεθεί καρκίνος στον προστάτη, ο οποίος φαίνεται από τις εξετάσεις ότι είναι εντοπισμένος στο όργανο δηλαδή δεν υπάρχουν μεταστάσεις.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα. Απαραίτητη για την διακοπή αυτή είναι η γνώμη του γιατρού σας. Θα πρέπει παράλληλα, πριν την επέμβαση, να έχουν κατατεθεί φιάλες αίματος στο όνομα σας.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

H επέμβαση γίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά με γενική αναισθησία.

Στην λαπαροσκοπική μέθοδο γίνονται κάποιες μικρές τομές στο δέρμα από τις οποίες εισέρχονται η κάμερα, η οποία μεταφέρει μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε μια οθόνη και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η χειρουργική ομάδα για να κάνει την χειρουργική επέμβαση.

Στην ριζική προστατεκτομή ο χειρουργός αφαιρεί ολόκληρο τον προστάτη αδένα μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις που βρίσκονται πίσω από αυτόν. Αφαιρούνται επίσης λεμφαδένες της περιοχής. Τέλος η ουροδόχος κύστη ενώνεται με την ουρήθρα ώστε να αποκατασταθεί η συνέχεια του ουροποιητικού συστήματος. Μετά το χειρουργείο θα έχετε καθετήρα ο οποίος ανάλογα με την επέμβαση θα αφαιρεθεί μεταξύ την 7η μετεγχειρητική ημέρα. Συνήθως απαιτούνται 48 ώρες νοσηλεία μετεγχειρητικά.

Μετά την επέμβαση

Παίρνοντας εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:

  • Αν παίρνατε αντιπηκτικά για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
  • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας
  • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά ώστε τα ούρα να είναι καθαρά. Συνήθως η πλήρη επούλωση του χειρουργικού τραύματος γίνεται μέσα σε 10 ημέρες και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 2-3 εβδομάδες μέχρι να αναρρώσετε πλήρως από το χειρουργείο.

  • Η ικανότητα της στύσης μπορεί να χαθεί περίπου στο 50-80% των ασθενών που χειρουργούνται ανεξαρτήτως από την προσπάθεια διατήρησης των νεύρων της στύσης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
  • Σε όλους τους ασθενείς (100%) καταργείται η ικανότητα εκσπερμάτισης και η ικανότητα τεκνοποίησης με φυσιολογικό τρόπο.
  • Σε ένα ποσοστό που φτάνει μέχρι το 20% ο ασθενής μπορεί να έχει κάποιου βαθμού ακούσια μικρή απώλεια ούρων (ακράτεια) μετά την επέμβαση έως και 12 μήνες μετεγχειρητικά, που σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (5%) μπορεί να είναι σοβαρή και να χρειαστεί η μόνιμη χρήση πάνας ακράτειας ή δεύτερο χειρουργείο για να διορθωθεί.

Τέλος είναι σημαντικό να αναζητήσετε το ιστολογικό αποτέλεσμα του χειρουργείου καθώς υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί κάποια επιπλέον θεραπεία για τον καρκίνο όπως ακτινοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία. Επίσης θα πρέπει εφ’όρου ζωής να παρακολουθείτε το PSA.