Ορχεκτομή
Τι είναι η ορχεκτομή;
Η ορχεκτομή είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ο όρχις.
Πότε γίνεται η ορχεκτομή;
Η ορχεκτομή γίνεται συνήθως για την υποψία καρκίνου στον όρχι και σπανιότερα λόγω φλεγμονής ή νέκρωσης του όρχι μετά από συστροφή.
Τι προετοιμασία χρειάζεται;
Η τυπική προετοιμασία γίνεται μέσα στην κλινική. Ο τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος που θα υποβληθείτε περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Αν παίρνετε κάποια αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό. Θα σας δοθούν οδηγίες για την διακοπή τους κάποιες μέρες πριν την επέμβαση και αν χρειαστεί για την αντικατάσταση τους από ενέσεις ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν το χειρουργείο γίνεται για καρκίνο, μπορεί σε μετέπειτα θεραπείες να αλλοιωθεί το σπέρμα σας και η δυνατότητα τεκνοποίησης, οπότε συνιστάται να καταψύξετε σπέρμα προεγχειρητικά.
Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;
Η επέμβαση γίνεται είτε με γενική αναισθησία και θα κοιμάστε καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, είτε με ραχιαία αναισθησία όπου θα είστε ξύπνιος κατά την επέμβαση αλλά δεν θα νοιώθετε πόνο από τη μέση και κάτω. Μέσω μιας μικρής τομής χαμηλά στη βουβωνική χώρα αφαιρείται ολόκληρος ο όρχις και τμήμα του σπερματικού τόνου. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, σπάνια, μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί βιοψία από τον άλλο όρχι ή πιο σπάνια αν τεκμηριωθεί καλοήθης όγκος να γίνει αφαίρεση μόνο ενός τμήματος του όρχι. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι 24 ώρες.
Μετά την επέμβαση
Παίρνοντας εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:
- Αν παίρνατε αντιπηκτικά για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
- Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας
- Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά
- Σε περίπτωση καρκίνου του όρχι, θα προγραμματιστεί επανέλεγχος με το ιστολογικό αποτέλεσμα και καρκινικούς δείκτες
Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;
Μπορεί να υπάρχει πόνος στη βουβωνική περιοχή για 7-10 ημέρες που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Μπορείτε συνήθως να επιστρέψετε στις προηγούμενες δραστηριότητές (επαγγελματική, σεξουαλική κτλ.) πλήρως μετά από 2 εβδομάδες. Καλό είναι να αποφύγετε την άρση βάρους για τουλάχιστον ένα μήνα.
Μετά το ιστολογικό αποτέλεσμα μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε θεραπείες από ογκολόγο, όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, στις περιπτώσεις ανεύρεσης καρκίνου. Οι θεραπείες αυτές μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας και αν δεν δώσατε σπέρμα για κατάψυξη πριν το χειρουργείο μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε πριν ξεκινήσετε αυτές τις θεραπείες.