Καρκίνος όρχεων

Πόσο συχνή πάθηση αποτελεί;

Ο καρκίνος των όρχεων αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στους άρρενες ηλικίας 15-40 ετών. Γενικά όμως είναι σπάνιος συγκριτικά με άλλους καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος και αφορά το 1.5% όλων των καρκίνων στον άνδρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο καρκίνος όρχεως είναι συνήθως ασυμπτωματικός και συχνά ανευρίσκεται σε τυχαίο υπεηρηχογραφικό έλεγχο

Ανάμεσα στις πιο συχνές κλινικές εκδηλώσεις είναι:

  • Η παρουσία ανώδυνου ψηλαφητού μορφώματος-σκληρίας στον όρχι
  • Οξύς πόνος (στο 10% των ασθενών)
  • Βήχας και δύσπνοια μόνο στην περίπτωση πνευμονικής μετάστασης
  • Ύπαρξη υδροκήλης

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αρχικά ο γιατρός θα προβεί σε ψηλάφηση των όρχεων για να διαπιστώσει αν υπάρχει σκληρία. Στην συνέχεια θα προχωρήσει στον εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει:

  • Υπερηχογράφημα οσχέου: Αποτελεί εξέταση εκλογής με εξαιρετική διαγνωστική ακρίβεια
  • Μαγνητική τομογραφία οσχέου: Σε σπάνιες περιπτώσεις που δεν είναι πλήρως διαγνωστικό το υπερηχογράφημα οσχέου
  • Αξονική τομογραφία θώρακος/άνω-κάτω κοιλίας: Για την ανεύρεση μεταστάσεων, αν υπάρχουν.
  • Εργαστηριακό έλεγχο: Οι καρκινικοί δείκτες [α-εμβρυϊκή σφαιρίνη (AFP), β ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG) και η γαλακτική αφυδρογονάση (LDΗ)]  ανιχνεύονται στο αίμα με απλές εξετάσεις αίματος. Οι αυξημένες τιμές βοηθούν στην επιβεβαίωση του καρκίνου των όρχεων.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η ριζική ορχεκτομή αποτελεί τη λύση σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου των όρχεων. Από μόνη της η επέμβαση αυτή αποτελεί την ολοκληρωμένη θεραπευτική επιλογή του καρκίνου πρώιμου σταδίου που ακόμα δεν έχει επεκταθεί. Συχνά σε εντοπισμένους καρκίνους όρχεων 1 ή 2 κύκλοι χημοθεραπείας συμπληρώνουν την ριζική ορχεκτομή.

Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα από τους όρχεις, εκτός από τη ριζική ορχεκτομή, μπορεί να χρειαστεί ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που χρειάζονται νέα χειρουργική επέμβαση.

Επηρεάζει η ορχεκτομή τη γονιμότητα;

Η αφαίρεση του ενός όρχεως και εφόσον ο άλλος είναι φυσιολογικός δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή ή τη γονιμότητα. Η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί σε περίπτωση όπου υποβληθείτε συμπληρωματικά σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

Ο γιατρός θα σας ενημερώσει και θα σας προτείνει να καταθέσετε σπέρμα σε τράπεζα σπέρματος. Πάντως, σε πολλούς ασθενείς η γονιμότητα επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά το πέρασμα ενός έτους από τη χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία.

Ποια η πρόγνωση της νόσου;

Οι πρόγνωση είναι συνήθως πολύ καλή. Ο καρκίνος των όρχεων, χάρη στην πρόοδο της χημειοθεραπείας, έχει γίνει μία ιάσιμη μορφή καρκίνου σε πάνω από 95% των περιπτώσεων. Και μάλιστα, εάν ο καρκίνος διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο, η ίαση είναι δεδομένη.

Αλλά ακόμη και αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, εξακολουθεί να υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα ίασης και μάλιστα πολύ υψηλότερη συγκριτικά με άλλους τύπους καρκίνου.

Απαιτείται μετεγχειρητική παρακολούθηση;

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας προτείνουν παρακολούθηση για αρκετά χρόνια ύστερα από μία  επιτυχημένη θεραπεία, για να διαπιστωθεί πρώιμα τυχόν επανεμφάνιση του καρκίνου. Η παρακολούθηση περιλαμβάνει κλινική εξέταση από τον γιατρό και εξετάσεις αίματος που ελέγχουν τους καρκινικούς δείκτες. Μπορεί, επίσης, να υποβάλλεστε σε ακτινογραφία θώρακος, υπερηχογράφημα του ετερόπλευρου όρχι ή αξονική  τομογραφία, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει υποτροπή.

Μήνυμα

  • Αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στους άρρενες ηλικίας 15-40 ετών.
  • Είναι συνήθως ασυμπτωματικός και συχνά ανευρίσκεται σε τυχαίο υπεηρηχογραφικό έλεγχο
  • Η ανώδυνη ψηλαφητή σκληριά στον όρχι αποτελεί τη συνηθέστερη κλινική εκδήλωση του
  • Η ριζική ορχεκτομή αποτελεί τη λύση σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου των όρχεων.
  • Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο, η ίαση είναι δεδομένη σε >95% των περιπτώσεων
  • Η χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος όρχεως δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή ή τη γονιμότητα.