Λιθίαση Ουροποιητικού Συστήματος

Πόσο συχνή πάθηση αποτελεί;

Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος αποτελεί μία από τις συχνότερες ουρολογικές παθήσεις και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Περίπου το 10% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή λιθίαση, με το ποσοστό αυτό να είναι συνεχώς αυξανόμενο, και πάνω από το 70% των ασθενών θα υποβληθούν σε κάποιας μορφής λιθοτριψία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Το συχνότερο σύμπτωμα της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος είναι ο κολικός του νεφρού μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση για τον ασθενή. Άλλα ευρήματα που μπορεί να υπάρχουν είναι ναυτία και έμετος, η αιματουρία (μικροσκοπική ή μακροσκοπική), αντανάκλαση του άλγους στα έξω γεννητικά όργανα, κ.α. Οι λίθοι του ουρητήρα μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη και επακόλουθη διάταση του σύστοιχου νεφρού (υδρονέφρωση). Η στάση των ούρων μπορεί να εξελιχθεί σε πυελονεφρίτιδα, λοίμωξη δηλαδή του νεφρού από ουροπαθογόνους οργανισμούς, ουροσήψη και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις επιβάλλεται η άμεση παροχέτευση των ούρων με ουρητηρικά stents (pigtail,dj) ή νεφροστομία.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος είναι η αξονική τομογραφία χωρίς σκιαγραφικό. Η ευαισθησία της στην ανεύρεση λίθων αγγίζει το 100%. Άλλες απεικονιστικές μέθοδοι όπως η ακτινογραφία ΝΟΚ και το υπερηχογράφημα υστερούν σε διαγνωστική αξία και θα πρέπει να διενεργούνται στα πλαίσια της διάγνωσης μόνο σε περίπτωση μη δυνατότητας διενέργειας αξονικής τομογραφίας.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία της λιθίασης του ουροποιητικού επιτυγχάνεται με τη λιθοτριψία, δηλαδή τον πλήρη κατακερματισμό της πέτρας. Ο λίθος μπορεί να βρίσκεται στον νεφρό, στον ουρητήρα ή στην ουροδόχο κύστη. 

Η λιθοτριψία μπορεί να επιτευχθεί:

  • Εξωσωματικά (εξωσωματική λιθοτριψία). Η εξωσωματική λιθοτριψία πραγματοποιείται με μηχάνημα που μπορεί́ να σπάσει τους λίθους απ’ έξω από το σώμα. Για να σπάσει ο λίθος, εστιασμένα κρουστικά́ κύματα (ηχητικά́ κύματα υψηλής ενέργειας και βραχείας διάρκειας) μεταφέρονται στο λίθο διάμεσου του δέρματος.
     
  • Ενδοσκοπικά (ουρητηροσκοπική λιθοτριψία, διαδερμική νεφρολιθοτριψία, κυστεολιθοτριψία). Στην περίπτωση αυτή ο εντοπισμός της πέτρας θα γίνει με τη χρήση ειδικών ενδοσκοπίων τα οποία εισάγονται στο σώμα μέσω των φυσικών οπών ή από μικρές τομές στο δέρμα. Ο κατακερματισμός του λίθου θα πραγματοποιηθεί με ειδικούς λιθοτρίπτες υπερήχων ή με χρήση ίνας laser.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία ο γιατρός σας θα πρέπει να συνυπολογίσει για να προτείνει την ιδανική θεραπεία για εσάς. Καμία από τις παραπάνω θεραπείες δεν αποτελεί πανάκεια. Η προσεκτική επιλογή της κατάλληλης θεραπείας είναι απαραίτητη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών, αναποτελεσματικών επεμβάσεων και αυξημένου κόστους θεραπείας.

Η αντιμετώπιση ολοκληρώνεται με τη λιθοτριψία;

Η θεραπεία της λιθίασης δεν είναι μονοδιάστατη και δεν τελειώνει με τον κατακερματισμό και αποβολή της πέτρας. Πολλές φορές, η λιθίαση αποτελεί την κλινική έκφραση μίας υποκείμενης νόσου που αν δεν αναγνωρισθεί και αντιμετωπισθεί θα οδηγήσει πολύ γρήγορα στην επανεμφάνιση πέτρας. Για το λόγο αυτό, η ανάλυση της χημικής σύστασης του λίθου και ο πλήρης μεταβολικός έλεγχος αποτελούν απαραίτητα κομμάτια της συνολικ

ής θεραπευτικής προσέγγισης του ασθενούς με λιθίαση του ουροποιητικού.  Στους ασθενείς που δεν προσφέρονται τα παραπάνω, η θεραπεία θεωρείται ελλιπής.

Μήνυμα

  • Αποτελεί μία από τις συχνότερες ουρολογικές παθήσεις
  • Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο κολικός του νεφρού μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση για τον ασθενή.
  • Η εξέταση εκλογής είναι η αξονική τομογραφία χωρίς σκιαγραφικό
  • Η θεραπεία της λιθίασης του ουροποιητικού επιτυγχάνεται με τη λιθοτριψία, δηλαδή τον πλήρη κατακερματισμό της πέτρας
  • Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία ο γιατρός σας θα πρέπει να συνυπολογίσει για να προτείνει την ιδανική θεραπεία για εσάς
  • Η θεραπεία της λιθίασης δεν είναι μονοδιάστατη και δεν τελειώνει με τον κατακερματισμό και αποβολή της πέτρας.