Καρκίνος προστάτη
Πόσο συχνή πάθηση αποτελεί;
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες. Μέλη της ίδιας οικογένειας με ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο του προστάτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;
Δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός στα αρχικά στάδια. Συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν σε προχωρημένα στάδια της νόσου, όπως αιματουρία, επίσχεση ούρων, οστικά άλγη, κ.α.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Στις μέρες μας η διάγνωση της γίνεται πρώιμα και ξεκινά από τη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και από τη δακτυλική εξέταση του προστάτη.
Το PSA, είναι μία εξέταση αίματος που βοηθά τον ουρολόγο να εντοπίσει τυχόν υποψία για καρκίνο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα όριο, μια καθορισμένη τιμή του PSA πάνω από την οποία να μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για καρκίνο του προστάτη και να προχωρήσουμε σε βιοψία. Επιπλέον το PSA μπορεί να αυξηθεί από λοιμώξεις και φλεγμονές του προστάτη. Γι’ αυτό το λόγο σε περίπτωση αύξησης του PSA για την οποία ο ουρολόγος κρίνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη το αποτέλεσμα της οποίας θα υποδείξει την ανάγκη βιοψίας ή όχι.
Η βιοψία του προστάτη αδένα είναι η μόνη εξέταση που μπορεί να τεκμηριώσει τη διάγνωση του καρκίνου. Η συνηθισμένη μέθοδος βιοψίας είναι η διορθική, κατευθυνόμενη με υπέρηχο βιοψία. Εκτελείται από Ουρολόγο και μετά από τοπική αναισθησία, γίνεται λήψη πολλαπλών τεμαχίων με ειδική βελόνα και με την καθοδήγηση των υπερήχων. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να συνδυάσουμε τους υπερήχους με τη μαγνητική τομογραφία και να κάνουμε την πιο σύγχρονη και στοχευμένη διαπερινεϊκή fusion biopsy. Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια να ανιχνεύουμε ύποπτες περιοχές στον προστάτη και να λαμβάνουμε δείγματα από αυτές.
Ποια είναι η θεραπεία;
Οι ενδεδειγμένες μορφές θεραπείας για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι:
- Ενεργός παρακολούθηση/επιτήρηση
- Χειρουργική (ριζική προστατεκτομή)
- Ακτινοθεραπεία (βραχυθεραπεία και εξωτερική
Ενεργός παρακολούθηση/επιτήρηση
Ενεργός παρακολούθηση συνεπάγεται τακτικό έλεγχο (για παράδειγμα κάθε 3 με 6 μήνες), αφού ο καρκίνος του προστάτη είναι πάθηση που εξελίσσεται αργά. Η παρακολούθηση συνιστάται σε ασθενείς συνήθως μεγάλης ηλικίας με ένα μικρό όγκο που δεν είναι πολύ επιθετικός ή σε ασθενείς με μικρό προσδόκιμο επιβίωσης εξαιτίας άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η επιλογή αυτή αξιολογείται με βάση τα χαρακτηριστικά ευρήματα της βιοψίας.
Ριζική προστατεκτομή
Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να γίνει σήμερα είτε ανοικτά (με τομή) είτε ενδοσκοπικά (λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά). Το ογκολογικό αποτέλεσμα είναι ίδιο, αλλά οι ενδοσκοπικές μέθοδοι υπερτερούν λόγω μικρότερης νοσηλείας και μετεγχειρητικού πόνου. Κατά τη διάρκεια της ριζικής προστατεκτομής, το σύνολο του προστάτη θα πρέπει να αφαιρεθεί, μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν και οι λεμφαδένες (λεμφαδενεκτομή).
Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία στοχεύει στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και διακρίνεται στην εξωτερική ακτινοβολία και στη βραχυθεραπεία. Πολλές φορές, τα 2 αυτά είδη ακτινοβολιών χρησιμοποιούνται συνδυαστικά.
Οι θεραπευτικές επιλογές για τον μεταστατικό είναι η ορμονοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
Μήνυμα
- Ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες
- Ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός στα αρχικά στάδια
- Ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει εξέταση PSA, δακτυλική εξέταση προστάτη, πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη και βιοψία προστάτη.
- Η λαπαροσκοπική-ρομποτική προστατεκτομή και η ακτινοθεραπεία αποτελούν τις κύριες θεραπευτικές επιλογές σε εντοπισμένη νόσο
- Οι θεραπευτικές επιλογές σε ύπαρξη μεταστάσεων είναι η ορμονοθεραπεία και η χημειοθεραπεία