Triplex πέους
Το δυναμικό triplex των αγγείων του πέους (triplex πεϊκών αρτηριών) είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη διαγνωστική μέθοδος για την εκτίμηση της αιμοδυναμικής κατάστασης του πέους. Αποτελεί τη βασική εξέταση για τη μελέτη και τη διάγνωση της στυτικης δυσλειτουργίας Προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού, αλλά κυρίως εμπειρία από την πλευρά του ιατρού που θα την πραγματοποιήσει. Για να γίνει η εξέταση θα χρειαστεί να προκληθεί στύση με ειδικά φάρμακα που χορηγούνται με μια μικρή ένεση απευθείας στο σηραγγώδες σώμα του πέους.
Το triplex πεϊκών αρτηριών μας δίνει βασικές πληροφορίες για την ανατομία του πέους, αλλά κυρίως για την λειτουργική κατάσταση του οργάνου. Με την εξέταση αυτή μπορεί να διαγνωσθούν ανατομικές βλάβες όπως τραύματα, ουλές, επασβεστώσεις στο πέος. Επίσης μελετάται η μορφολογία των αρτηριών του πέους για την ύπαρξη αθηρωμάτωσης, στενωμάτων ή άλλων βλαβών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται υπερηχογραφική εκτίμηση τόσο της αρτηριακής παροχής στο πέος, όσο και της λειτουργίας του μηχανισμού φλεβικής απόφραξης.
Ενδείξεις
- Πρωτοπαθής ΣΔ (μη προκαλούμενη από οργανική νόσο ή ψυχογενή διαταραχή)
- Νέοι ασθενείς με ιστορικό κάκωσης του περινέου ή της πυέλου που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια δυνητικά θεραπευτική αγγειακή χειρουργική επέμβαση.
- Ασθενείς με δυσμορφίες του πέους που μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση, π.χ., νόσος του Peyronie, συγγενή κάμψη του πέους.
- Ασθενείς με σύνθετες ψυχιατρικές ή ψυχοσεξουαλικές διαταραχές.
- Ασθενείς με σύνθετες ενδοκρινολογικές διαταραχές.
- Μετά από επιθυμία του ασθενούς.
- Για ιατροδικαστικούς λόγους , π.χ., σεξουαλική κακοποίηση
Πως γίνεται το triplex πεϊκών αρτηριών;
Ο ασθενής ξαπλώνει ύπτια στο εξεταστικό κρεβάτι και ο γιατρός απολυμαίνει με ήπιο αντισηπτικό την περιοχή του πέους που θα γίνει η ένεση. Με μία πολύ λεπτή βελόνα μίας σύριγγας του 1ml χορηγούνται φαρμακευτικές ουσίες για τη δημιουργία στύσης. Η ένεση προκαλεί ήπια και στιγμιαία ενόχληση στον ασθενή, που διαρκεί πρακτικά λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την πρόκληση στύσης είναι τρεις: αλπροσταδίλη, φεντολαµίνη και παπαβερίνη.
Φυσιολογικά σε 10 λεπτά προκαλείται πλήρης στύση κ ακολουθει υπερηχογραφικός έλεγχος. Η κατάσταση των αγγείων του πέους και το άγχος του ασθενή κατά την εξέταση επηρεάζουν τον χρόνος επίτευξης της στύσης. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 30 λεπτά, ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενή στα αγγειοδραστικά φάρμακα. Μετά το τέλος της εξέτασης, ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο με τη ρητή εντολή να επικοινωνήσει άμεσα με τον ουρολόγο του, εάν σε 3 με 4 περίπου ώρες μετά την ένεση το πέος δεν επανέλθει σε φάση ηρεμίας.